The Watch-Keeper’s Lookout



View from the East  - Proposed



View from the West - Proposed vs Existing
Location         Norfolk, UK
Programme   Community
Cost                 £150,000
Client             
NCI & Holkham Estate
Status             Appointment Complete

Other Studio Architects have been appointed to redesign the National Coastwatch Institution (NCI) lookout post located on the North Norfolk coastline. The site sits within the Historic Holkham Estate and is located in an Area of Outstanding Natural Beauty.

The proposal recycles the existing concrete foundation and extends the facilities to the west, creating a larger operations and education space, vastly improving the visual aspect of the NCI’s accommodation on the prominent section of coast.

The design for the project has been developed from the notion of a building as an extension of the landscape, using natural materials and linear forms. The external material pallet will consist of pre-weathered silver timber cladding, zinc roofing and gabions, internally a plywood-lined glu-laminated structure will give a maritime feel, connecting those who are they eyes along the coast to those who are out at sea.

Planning permission was granted in August 2019.




All contents © Other Studio Architects 2020, except where noted.